Za vse tiste, ki ob Veliki noči želé hvaliti Boga v slovenskem jeziku, bo na Veliko saboto, 31.marca, ob 19.15 v farni cierkvi v Špietru, velikonočna vilja, ki jo bo molu msgr. Marino Qualizza. Na začetku bo požegnu oginj, na koncu pa tradicionalne velikonočne jedila.
Tele žegan je v vsieh krajah videnske nadškofije, kjer so Slovenci. Jedila se nesejo požegnjavat vsierode na Veliko saboto al’ na Veliko nuoč v cierku al’ v kajšno hišo, če v vasi nie cierkve.
Puno navad je okuole jedil. Še živa navada v Nediških dolinah je galobica, sladčina iz testa. Na harbtu miez peruot se da kuhano ice (ankrat so dal’ oreh), tu usta perje žegnane ojke, za oči dvie zarne popra. Peče se tudi poseban objejen kruh, ki mu pravejo žegnanca. V Subidu pa obance in pičace. V Kanalski dolini je šartl tipična jed, ki jo na Veliko noč jedo s paršutan, hrenan in jajci. V Reziji so ankrat pekli fujačo, »bogačo« po rezijansko, ki so jo runal’ z jajci, mliekam in maslam.
Požegnjavat se nesejo tudi huhane jajca. Dreško društvo Kobilja glava je na Ojčinco, v nediejo, 25. marca, napravlo na Briegu, par gostilni »Al Kolovrat«, vsakolietno delavnico za dekoracijo pierhu (dreške pierhe), se pravi naravnih velikonočnih jajc. Učili so domačo tehniko dekoracije, ki je »praskanka«. Jajca se pofarbajo med kuhanjam, natuo se z adnim nozičjam popraska farba, takuo de ostane tazdol risba (diženj), ki se ga čé narest. Trieba je ahtat, de se na ice ubije! Tala tehnika je popunoma naravna in tudi otroci jo morejo lahko pravat, če majo blizu kakega velikega, de jim pomaga. Tala navada, ki je bla malomanj pozabljena, se je ponovila že kako lieto nazaj s pomočjo skupine žen Kobilje glave.
Gospe iz Poljubinja pri Tolminu so pokazale pa, kuo v sosednji vasi parpravljajo pirhe s tehniko »batik«. Nekatere jajca, ki jih je nardila Lucia Trusgnach – Škejcova iz Ocneberda, kupe z nje drugimi artističnimi dielami, bojo razstavljene od 6. obrila v Beneški galeriji v Špietru.
Ojčinca je odparla Veliki tiedan, v katerim se zmisnimo na tarpljenje, smart in ustajenje Jezusa Kristusa. Po vsieh cierkvah je biu žegan ojčnih vejic, ki jih je vsak nesu damu, de bi jih daržu v hiši skuoze celuo lieto, ku znamunje meru in Božjega žegna v družini.
Posebne slovesne andohti bojo ku po navadi na Velik četartak, na Velik petak in na veliko saboto. V nediejo, 1. obrila, bo Velika nuoč, guod Jezusovega vstajenja od martvih. (U. D. – slike: Oddo Lesizza)
Per quanti a Pasqua vogliono rendere grazie a Dio in sloveno, nel Sabato Santo, il 31 marzo, alle 19.15 nella chiesa parrocchiale di San Pietro al Natisone/Špietar mons. Marino Qualizza celebrerà la veglia pasquale. All’inizio sarà benedetto il fuoco, mentre al termine saranno benedetti i cibi pasquali. L’uso della benedizione dei cibi pasquali è diffuso in tutte le località dell’arcidiocesi di Udine. I cibi vengono benedetti il Sabato Santo o il giorno di Pasqua.
Molti sono anche i piatti tipici del periodo pasquale, soprattutto i dolci. Nelle Valli del Natisone si prepara ancora la galobica (colombina); a Subit/Subid si cuociono le obance (gubane) e le pičace (colombine); in Valcanale il dolce tipico è lo šartl, che viene mangiato col prosciutto, il kren e le uova, mentre a Resia, un tempo, si usava cuorcere una focaccia, la bogača.
Tra i cibi benedetti, ci sono anche le uova sode. Proprio le uova sono state al centro del laboratorio organizzato dal circolo Kobilja glava di Drenchia/Dreka domenica, 25 marzo, alla trattoria Al Kolovrat di Clabuzzaro/Brieg. Come ogni anno, lì si è potuto imparare a preparare le uova pasquali tipiche di Drenchia, le dreške pierhe, che prima vengono tinte durante la cottura e poi decorate con una tecnica a graffio. Da Poljubinj di Tolmin, invece, è venuto un gruppo di signore a mostrare come lì le uova siano preparate con la tecnica del batik. Alcune uova realizzate da Lucia Trusgnach-Škejcova di Oznebrida/Ocneberdo, assieme a altre sue opere, saranno in esposizione fino al 6 aprile alla Beneška galerija di San Pietro al Natisone/Špietar.