Vabilo na kosilo jeseni_Invito a pranzo 2014

Batuda (kiselo mlieko), bleki (domača pašta brez ica), buje (s sajinan obiejeni njoki), ocvierki (ocvart sajin), pinca (fujača brez fece, ki se jo jè z batudo), štakanje (kuhan kompier poštakan an zmiešan z zejan), žganci (balce narete z moko, uodo an maslam), žličnjaki (z moko an uodo an s pomočjo žlice napravjeni njoki). Tele so z domačimi pardielki napravjene tradicio- nalne jedila, ki, kupe z drugimi, jih ponuja kulinarična iniciativa Vabilo na kosilo v Nediških dolinah, ki je začela v saboto 27. šetemberja an bo šla naprej vsak konac tiedna do 8. dičemberja.
»Naša iniciativa parkliče vsake lie-   to puno judi. Nje namien je stuorti zapoznat tipične okuse naših dolin skuoze jedila, ki so napravjene po starim, an drugimi, ki jih usaka gostilna preruna z malo fantazije,« nam je jala Partizia Marinig, predsednica združenja Invito a pranzo/Vabilo na kosilo, an gaspodinja gostilne Alla Trota par Špehuonjah, ki ima za sabo stuolietno tradicijo.
Lietos vabi na kosilo 16 restavracij, gostiln an oštarij iz Nediških dolin: Alla trota par Špehonjah, All’antica na Krasu, Gastaldia d’Antro u Landarju, Le querce na Klančiču, Al giro di boa par Muoste, Alla cascata in Alla posta par Hlocje, Al Colovrat na Briegu (Dreka), Al Vescovo u Podbuniescu, Da Na.Ti u Ošnijem, Da Walter u Utani, La casa delle rondini na Dugah, Ai Colli na Špesi, agriturizem Monte Del re an Stara baba u Klenju, koča na Solarjeh (Dreka).
»Vse tiste, kar zmoremo, nardimo z našimi samimi močmi,« nam je poviedala predsednica. Združenje Vabilo na kosilo je ku vsake lieto parpravlo bukvaca, v katerih je napisan menu, ki ga ponuja vsak lokal, an je tudi pogled na lepote teritorija s kolendarjem iniciativ od Pro loko Nediške doline.
»Če bi nas inštitucjoni podparle, bi lahko kupe s Pro loco mogli kjek novega narest takuo, de bi organizal’ pohode an srečanja vezane na iniciativo. A je narvič, kar zmoremo, daržat saldu naprej Vabilo na kosilo, ki je zelo important za promocijo teritorija an njega tradicije.«
Vse potriebne informacije o Vabilu na kosilo so na spletni strani www.invitoapranzo.it.

E’ iniziata sabato 27 settembre l’iniziativa gastronomica “Invito a pranzo 2014″, organizzato dall’Associazione Invito di Pulfero e dalla Pro Loco Nediške Doline. Non si tratta di un festival mordi e fuggi, ma di un invito prolungato per tutto l’autunno. Fino all’8 dicembre, infatti, ogni fine settimana sarà possibile scegliere tra le proposte dei sedici ristoranti aderenti e prenotare un menù a degustazione con il meglio della tradizione gastronomica valligiana. Basta sfogliare i libretti, colorati e appetitosi, che si possono trovare in tutti gli uffici turistici della regione oppure collegarsi alla pagina facebook Invito a pranzo, per essere letteralmente catapultati in una cucina di frontiera, originale e rivisitata dagli appassionati ristoratori. A corredare questi fine settimana di scorribande del palato c’è anche un ricco calendario di passeggiate organizzate dalle Pro Loco Nediške Doline, consultabile nello stesso libretto o sul sito www.nediskedoline.it. Chiuderà l’intera manifestazione l’ormai tradizionale appuntamento con il Mercatino di Natale “Gesti antichi per un nuovo natale”, che si terrà a San Pietro al Natisone il 7 e l’8 dicembre.

 

 

Deli članek / Condividi l’articolo

Facebook
WhatsApp