Promocija Kobarida v Vidnu_Honsell obiskal Kobarid

Videnski župan Furio Honsell se je nedavno mudil na obisku v Kobaridu, kjer ga je sprejela domača županja Darja Hauptman. Do srečanja je prišlo na pobudo podbunieškega župana Piergiorgia Domenisa. Govor je bil o konkretnem sodelovanju med furlanskim glavnim mestom in posoškim mestecem, ki je v Italiji precej znano po dogodkih med prvo svetovno vojno. »Prvič nas je obiskal župan iz Vidna. Sprejela sva ga z direktorjem LTO. Beseda je stekla o možnostih sodelovanja . Lepo bi bilo, če bi njegovi občani večkrat zašli v naše lepe kraje, se naužili naših naravnih lepot, raziskali našo zgodovino in se okrepčali v naših priznanih restavracijah,« je po sestanku izjavila Hauptmanova. Honsell se je zavzel za promocijo Kobarida in celotnega zgornjega Posočja v Vidnu in vsej Furlaniji. V Vidnu naj bi dali na razpolago prostore, kjer bi predstavili zgodovinsko, kulturno, turistično, kulinarično, kmetijsko in obrtniško ponudbo kobariškega, tolminskega in bovškega področja. K pobudi bi se lahko pridružile tudi Nediške doline.

Sviluppare quanto più possibile i rapporti tra il capoluogo friulano e la zona di Kobarid «attraverso degli eventi legati ai prodotti di quelle terre, ma anche con iniziative culturali nell’ottica di una reciproca conoscenza dei territori». Questo l’impegno preso dal sindaco di Udine, Furio Honsell, al termine dell’incontro svoltosi a Kobarid sabato 10 novembre con il sindaco della cittadina slovena Daria Hauptman. «Ho dato mandato agli uffici al commercio e turismo culturale del Comune di Udine – spiega Honsell – di studiare le possibilità per intraprendere iniziative volte alla conoscenza dei prodotti e della cultura di quelle zone, storicamente legate all’Italia e al Friuli, coinvolgendo magari anche le zone delle nostre valli del Natisone». Honsell, che ha incontrato Hauptman su sollecitazione del sindaco di Pulfero, Piergiorgio Domenis, ritiene infatti «ci siano gli spazi e le possibilità – commenta – di ospitare nelle piazze di Udine degli eventi promossi dai produttori enogastronomici di quelle zone, in modo tale da far conoscere un territorio, che va da Bovec (Plezzo) a Kobarid (Caporetto) fino a Tolmin (Tolmino), storicamente legato al Friuli».

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